Şanlıurfa ovalarında ürün deseni değişiyor: Tarlalarda değişim...

GAP’la birlikte Şanlıurfa’da tarımsal üretimde ürün çeşitliliği değişti. Sulama imkanlarının artmasıyla çiftçiler, geleneksel ürünlerin yanı sıra ayçiçeği, çeltik, yerfıstığı ve farklı sebze-meyve türlerine yöneldi.

Şanlıurfa ovalarında ürün deseni değişiyor: Tarlalarda değişim...

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında hayata geçirilen sulama projeleriyle birlikte Şanlıurfa’daki ovalarda tarımsal üretimin niteliğinde önemli değişiklikler yaşandı. 

Geçmişte ağırlıklı olarak kuru tarıma dayalı üretim yapılan bölgelerde bugün pamuk, mısır, buğday ve mercimeğin yanı sıra yerfıstığı, ayçiçeği, çeltik, sarımsak, sebze ve farklı meyve türleri de yetiştiriliyor.

Özellikle sulama imkanlarının gelişmesiyle birlikte çiftçiler, alternatif ürünlere yönelerek tarımsal üretimde daha geniş bir ürün desenine ulaşabiliyor.

SUYLA GELEN BEREKET, ÜRÜN DESENİNİ DEĞİŞTİRDİ

GAP sulama projelerinin devreye alınmasıyla birlikte Şanlıurfa’daki ovalarda tarımsal üretimin niteliği de değişti. Su kaynaklarına erişimin artması, çiftçilerin yalnızca geleneksel ürünlerle sınırlı kalmadan farklı ve katma değeri yüksek ürünleri değerlendirmesine imkan sağladı.

SUYUN GELMESİYLE BİRLİKTE BEREKET ARTTI

Yılda birden fazla ürün ektiklerini belirten ayçiçeği üreticisi Abdurrahman Kiper, üretimdeki değişimin sulamayla birlikte yaşandığını söyledi.

Kiper, “Burası önceden buğdaydı. Buğdaydan sonra mısır ektik, sonra da ayçiçeği ektik. Su geldikten sonra böyle oldu. Mısırda kâr oranı düşük olduğu için biz de ayçiçeği ekmeye karar verdik” dedi.

SURUÇ OVASI’NDA FARKLI ÜRÜNLER YETİŞTİRİLİYOR

Bölgede yaşanan tarımsal dönüşümü değerlendiren Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin ise Suruç Ovası’nda sulamayla birlikte ürün deseninin değiştiğini belirtti.

Bilgin, “Gördüğümüz arazide ayçiçeği tarımı yapılıyor. Buraya 2014 yılından beri GAP sulama suyu bırakıldıktan sonra ürün deseni de değişti. Daha önce buğday, mısır ve pamuk tarımı yapan üreticiler şu anda ayçiçeği tarımı yapıyor. Biz de burada inceleme yapıyoruz. Çekirdeklik ve yağlık ayçiçeği tarımı yapılıyor. Suruç Ovası’nda GAP sulamasıyla beraber bundan sonra farklı ürün çeşitlerine denk gelebilirsiniz” diye konuştu.

Şanlıurfa ovalarında ürün deseni değişiyor: Tarlalarda değişim...
reklam alanı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.